2016. március 17., csütörtök

Fredrik Backman: A nagymamám azt üzeni, bocs

Fülszöveg:
Elsa majdnem nyolcéves, és „különleges”. Nagymamája hetvennel több, és némileg őrült. Hogy mennyire, azt ki-ki másként értékeli. Másként a szomszéd, akit nagymama mintegy véletlenül eltalál egy paintballfegyverrel, máshogy a saját lánya, aki (többek között) dohányzási szokásai miatt neheztel rá, és megint másképp az ingyenújság terjesztője, aki nem ért a szép szóból, hogy nagymama nem kér reklámot. Olykor Elsa is őrültnek tartja őt, pedig neki nagymama az egyetlen barátja. Az iskolában ugyanis inkább csak zaklatókat tud szerezni az, aki mások szerint nem tud alkalmazkodni a többiekhez, és amúgy is túl érett a korához képest. Nagymamával azonban bármelyik este elutazhat Félálomországba, ahol Elsa mássága ünnepelt erény, és ahol lovagként bátorságot gyűjthet. Amire hamarosan minden eddiginél nagyobb szüksége lesz. Nagymama ugyanis meghal, és leveleket hagy hátra, amelyekben bocsánatot kér azoktól, akiket életében megbántott. Ezeket a váratlan helyeken felbukkanó üzeneteket Elsának kell eljuttatnia a címzettekhez – jobbára házbéli szomszédaikhoz –, akikről olyan meglepő dolgok derülnek ki, amelyek nem csupán a kislány, de az egész közösség életét felbolygatják.

 Csodálatos hely lehet ez a Félaálomország. Egy olyan hely, ahová Elsa bármikor elutazhat a nagymamával és ahol ő lehet a bátor lovag, ahol a nagymama a szuperhős és ahol minden más értelmet nyer.
Elsa majdnem nyolc, és más mint a többi gyerek, „különleges”, lehet, hogy egy kicsit túl okos, túl érett a korához képest, de nagyon mai gyerek. Mindennek, amit nem ért, a wikipédián utánna olvas, és sokat kérdez. A nagymamája a legjobb barátja, aki „nagyon öreg”, több mint hetven éves, és egy kicsit őrült. Hogy mennyire, azt mindenki másként látja. Néha Elsa is őrültnek tartja őt. Mindezek ellenére nagymama egy nagyon szerethető, sőt imádnivaló karakter, sajnos már a regény elején meghal. A könyv mégis róla és a körülötte élő emberekről szól. A nagymama egy olyan „szuperhős”, aki mer bocsánatot kérni. Ugyanis leveleket hagy hátra, amelyekben bocsánatot kér azoktól, akiket életében megbántott. Ezeket az üzeneteket Elsának, a „bátor lovagnak” kell megtalálnia és eljuttatnia a címzettekhez, többnyire a szomszédaikhoz, akikről nagyon érdekes és meglepő dolgok derülnek ki. Minden Félálomorszagbeli szereplő valójában az egyik szomszéd. Nagyon jó a humora, jó a történetszövés módja, jó tudni, hogy letezik Félálomország. Érdekesek a karakterek, nagyon különlegesek és ugyanakkor nagyon szerethetőek. Imádni való volt a Wors is.


" Vannak olyan mesélők Félálomországban, akik azt szokták mondani, hogy mindegyikünknek van egy belső hangja, ami mindig megsúgja nekünk, mit kellene tennünk. Csak annyi a dolgunk, hogy odafigyelünk rá. Elsa ezt kétkedve fogadta, mert zavarta a gondolat, hogy valaki más hangja van őbenne. Nagymama szerrint „belső hangokról” csak a pszichológusok beszélnek, meg azok az emberek, süteményes villával ölnek meg más embereket."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése