2016. február 21., vasárnap

Tóth Krisztina: Anyát megoperálták

Fülszöveg:
„Mindenki ott volt, amikor anya hazajött, mintha születésnapot ünnepeltünk volna. Mondtam is a nagypapának, hogy kár, hogy nincs ma szülinap, mert olyan szépen összejöttünk.
Nagypapa azt mondta, hogy bizonyos értelemben ez is egy szülinap, anya újjászületett.
A felnőttek mindig akkor mondják azt, hogy bizonyos értelemben, ha valami egyáltalán nem az, aminek nevezik. Vagyis nem volt torta.”

Gyermekien derűs az a hang, ahogyan Tóth Krisztina kislány hőse a betegségről beszél. Ha valamelyik szülő megbetegszik, az nehezen feldolgozható trauma a gyerek számára. Erről lehetne szomorúan írni, de a szerző inkább viccesen, a tőle megszokott friss szemlélettel közelít ehhez a tabutémához is. Elmagyarázza a gyerekeknek, hogy mit jelent egy daganat, hogy a betegségből meg lehet gyógyulni, és hogy mindenről lehet, sőt kell is beszélgetnünk. Humoros könyv, amely megmutatja, hogyan vészelhetünk át egy családi válságot, hogyan értethetjük meg a kicsikkel, hogy semmi sem félelmetes, ha mi, felnőttek világosan és tisztán beszélünk róla.

Aranyos kis könyvecske betegségről, korházról, műtétről és gyógyulásról. Derűs, néha humoros hangon beszél arról, hogy mi zajlik le egy kisgyermek lelkében, ha az egyik szülő megbetegszik. Megérthetjük, hogy miért fontos, hogy a gyermekekkel beszéljünk a betegségről, és arról, hogy mi fog történni. Láthatjuk, hogy ha megértik a körülöttők zajló eseményeket, már nme is olyan félelmetesek. Nekem nagyon tetszett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése