2016. január 6., szerda

Lloyd Jones: Mister Pip - A vándor meséje

Fülszöveg:
 Matilda, a tizenhárom éves kislány egy trópusi szigeten él szüleivel. Egy nap zavargások kezdődnek a szigeten, ezért egy kivételével minden fehér ember elmenekül. Mr. Watts marad csak, a furcsa alak, aki a régi paplakban él és néha piros bohócorrot vesz fel, így húzza feleségét maga után egy kézikocsin. A gyerekek Gülüszeműnek csúfolják a férfit. Ám rajta kívül nincs senki, aki tanítaná őket. Mr. Watts egy elnyűtt kötetből felolvassa az osztálynak a Szép reményeket, a történetet, amelyet barátja, Mr. Dickens írt.
Dickens hőse, Pip hamarosan életre kel Matilda számára. Pipet olyan valóságos személynek látja, mint a saját anyját, s ezzel kezdetét veszi élete legnagyszerűbb barátsága. Ám nem Matilda hisz egyedül Pipben, és hamarosan kiderül, milyen veszélyeket rejt a képzelőerő egy háború sújtotta szigeten.
A Mister Pip különleges, eredeti és igazán szép regény. Felhívja a figyelmünket arra, hogy az olvasás és a mesélés minden alkalma átalakulás, és hogy a történetek, még ha fájdalmasak is, a megváltás lehetőségét hordozhatják.


Öszességében egy nagyon jó könyv volt. Voltak benne bizonyos részek, amelyek kevésbé tetszedtek, de az alapötlet, az elképzelés nagyon jó volt. A kamaszkor, az emberi kapcsolatok és a szereplők ábrázolása nekem nagyon bejött. A drámai hangulata fogott meg a leginkább. szerintem nem hiába kapta a Booker-díjat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése