2014. június 2., hétfő

Jostein Gaarder: Tükör által homályosan

Fülszöveg:
Cecilie napjai csendesen telnek, mióta ágyhozkötött beteg. A karácsonyt is jobbára szobájában tölti, ahol egyszercsak megjelenik egy furcsa szerzet. Azt sem tudni biztosan, hogy a váratlan vendég fiú-e vagy lány; haj nem nő a fején, kicsi, légies, amolyan gyerekforma. A jövevény bemutatkozik: ő Isten egy angyala, s Ariel a neve. Egyre gyakrabban tűnik fel Cecilie szobájában, s ilyenkor nagyon furákat kérdez az emberek világáról; nem érti, mi a meleg és a hideg, nem érti milyen lehet aludni és álmodni, milyen lehet a hó tapintása. A kislányt pedig a földöntúli világ izgatja. Ahogy telnek a napok, az élet, a létezés, a test és a lélek, a teremtés, az isteni szándék egyre több titka kerül szóba kettejük között.

Ariel, az angyal teljesíti feladatát: a kislány abban a tudatban búcsúzhat el szeretteitől, hogy az emberi lélek is része az örökkévalóságnak…

Aranyos, megható, fura kis könyv, de nekem nem igazán nyerte el a tetszésemet. Elgondolkodtató, nagyon érdekes történet, szomorú és mély mondanivalóval. Jó ötlet, de számomra néha túl „gyerekes”. Ha gyerekként olvastam volna biztos, hogy sokkal jobban tetszett volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése