2014. június 5., csütörtök

Salman Rushdie: Hárún és a mesék tengere

Fülszöveg:
Salman Rushdie korunk legnagyobb mesemondója 
„Volt egyszer Alifbá országában egy szomorú város, minden városok legszomorúbbika […] Ennek a városnak az útvesztőiben, túl a tört szívekre emlékeztető romházak negyedén, élt egy Hárún nevezetű vidám kis fickó, egyetlen gyermeke a mesemondó Rasíd kalifának, kinek vidámságáról regéket regéltek szerte a szomorú városban […] Aztán valahogy minden elromlott. Talán beszivárgott végül a város szomorúsága az ablakon. Mikor egy nap, strófa közben, mintha csak kikapcsolták volna, elhallgatott Szoraja éneke, Hárún tudta, hogy bajok lesznek. De hogy mekkorák, azt nem is gyanította.”

Salman Rushdie indiai születésű brit író, akire mohamedán vallási vezetők kimondták a fatvát. A MAN Booker-díjas szerző neve komoly irodalmi védjegy, az író számos nemzetközi zsűri tagja, regényei világszerte sikerlistásak. Háromszor nősült, két fia van, jelenleg Padma Lakshmi modellel él New Yorkban.

Semmit sem olvastam mostanig Salman Rushdie -tól, fogalmam sem volt, hogy mire is számítsak, éppen ezért féltem is egy kicsit ettől a könyvtől. Ennek ellenére tetszett, de nem lesz a kedvenc könyvem. Nagyon aranyos mese, egy nagyon komoly mondanivalóval. Tetszett a humora és érdekesek voltak a „beszédes” nevek is. Sajnos sokszor a sok ismeretlen és számomra nehéz név, rontott az olvasás élményén. Haha, Dede és a többi érdekes szereplő belopta magát a szívembe. A kedvencem Hárún az aranyos, bátor fiú, aki megmenti a mesék szivárványszínű Óceánját.
Csodálatos történet a mesék hatalmáról, arról hogy a mesék Óceánját, minden mese forrását nem lehet bedugaszolni. Néha nagyon hasonlítottam a Végtelen történethez

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése