2014. május 4., vasárnap

Tisza Kata: Doktor Kleopátra

Fülszöveg:
Gábor Emma szerelemtéboly áldozata lesz. Napról napra bomlik meg az agya és elveszti kapcsolatát a realitással. Lassan ellenségnek látja barátait, képtelen ellátni munkáját, fölkelni reggel, elaludni este. Hallucinációi eluralkodnak rajta, kiesik a világból. Fekete Béla ki-besétál az életébe, hol akarja őt, hol nem, hol biztos, hol bizonytalan, kihasználja, elhagyja, megcsalja, gyötri, mígnem a nő hisztériássá válik, és orvosi segítségre kényszerül. Pszichiátere gyógyszeresen túladagolja, spiritisztája ördögűzést hajt rajta végre, mert kétségbeesésében minden hihető és hihetetlen módszerbe kapaszkodik. Felvonulnak pszichológusok, pszichiáterek, jósok, asztrológusok, álomfejtők, buddhista lelki vezetők, papok, hipnoterapeuták, házasságközvetítők, mind-mind segítési szándékkal, és jókora tarifával. A főhősnő egyre mélyebbre zuhan az őrületbe, hiszen oly keskeny a határ téboly és normalitás között, és oly hirtelen váratlansággal ragad magával a váltás. Emma öniróniával szemléli saját nyomorúságát, az író néhol metsző gúnnyal, máskor elnéző humorral, az abszurd és a groteszk elemeivel ábrázolja korunk segítőinek seregét, míg a főhős vissza nem rugdossa magát az élhető életbe.

Nagyon kettős érzéseim voltak ezzel a könyvvel kapcsolatban, mialatt olvastam. Néha nagyon szerettem, néha pedig nagyon idegesített. Amire a végére értem már elmondhatom, hogy nagyon tetszett. Szerettem a sok-sok szomorúság és depresszió ellenére is a könyv humorát, öniróniáját. Többször is rácsodálkoztam, hogy mi mindenre képesek vagyunk, lehetünk, ha egy hasonló helyzetből szeretnénk kilábalni. Mire képes egy fiatal értelmiségi, sikeres színésznő, aki szeretne minden áron „kigyógyulni” Béla okozta lelki válságból.
Nagyon elgondolkodtatott. Szívbemarkolóan valóságos volt. Hasonló bárkivel megtörténhet. És mégis…Úgy érzem, hogy a sok lehangoló rész ellenére is egy pozitív kis könyv. Igazából az újrakezdésről szól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése