2014. május 2., péntek

Melania G. Mazzucco Egy tökéletes nap


Fülszöveg:

A magyarul is olvasható olasz világsiker, a Vita szerzője, az alig negyvenéves Melania Mazzucco, ezúttal nem egy évszázad, hanem egyetlen nap történetét meséli el. Huszonnégy óráét, éjféltől éjfélig. A színhely: Róma. Összefüggő és össze nem függő, mégis egymás felé tartó történetek futnak össze, robbannak egymásba, érnek közös véget ezen az egyetlen napon. Egy kislányé, akinek ma van a születésnapja, apjáé, az ismert politikusé, aki rossz helyen rossz kortesbeszédet mond, első házasságából született, lázadó fiáé, aki ma robbant bombát egy McDonald’s-büfében, a fiatal feleségéé, aki titokban lakást keres, a betegesen agresszív testőrjéé, akit elhagyott a felesége, utóbbié, akit ezen a napon rúgnak ki az állásából, és aki – miközben a nagylánya köldökpiercinget csináltat magának, kancsal és dadogós kisfia pedig a politikuséknál születésnapozik – egy gyenge pillanatában óvatlanul beül gyilkosan féltékeny elvált férje mellé a kocsiba, a nagylány jobb sorsra érdemes irodalomtanáráé, aki…

A „kórusregény”-technikát Mazzucco tudatosan és bravúrosan alkalmazza. A pisztolylövések már a bevezetőben eldördültek. Hogy ki kire lő, egyre sejthetőbb, az izgalom fokozódik. Hogy végül is mitől válik egy történetté ez az egész, az a huszonégy órás flash back legeslegvégén derül csak ki.

Hát… ez egy nagyon hosszú nap volt…és milyen nap…Mennyi minden lehet egy tökéletes napban…
Nagyon kemény ez a könyv. Nagyon komoly témákat boncolgat. Nagyon nyomasztó, nagyon ütős, nagyon hatásos. Teljesen a hatása alá kerültem. Órák hosszat nem tudtam másra gondolni, annyira hatott rám az a sok feszültség, ami a történetből árad.
Nagyon fontos társadalmi problémákat vet fel: nők bántalmazása, családon belüli erőszak, gyerekek és a kamaszok lelki problémái, vívódásai, lázadó fiatalok, politikai csatározások, másság stb. Ez alatt a 24 óra alatt, ez alatt a „tökéletes nap” alatt rengeteg élettörténetet ismerhetünk meg, bepillantást nyerhetünk az olasz politikába, az Olaszországi valóságba, amely nagyban hasonlít a mai európai valóságokhoz. Az első pár óra után hajlamos lettem volna abbahagyni, annyira kuszának tűnt az egész. A sok szereplő és a több szálon futó történet miatt. Szerencse, hogy csak egy kicsit megpihentettem és újra a kezembe vettem, mert a sok élettörténet végül is kapcsolódik egymáshoz és egy zseniális történetet eredményez. Nekem nagyon tetszett.
Rádöbbentem, hogy egyre jobban szeretem a kortárs olasz irodalmat, van benne valami egyedi, valami, ami mindig megérint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése