2014. január 4., szombat

Nadine Gordimer: Önvédelmi fegyver

Fülszöveg:
Egy pisztoly, egy önvédelmi fegyver, amelyet olyan természetesen tartanak egy házban, mint egy macskát.Kell. Harald a köztiszteletben álló biztosítási szakember és Claudia, orvos felesége valami olyasmivel találják szemközt magukat, amire álmukban sem gondoltak. Miféle lojalitással tartozik apa és anya a gyermekének aki elkövette az elképzelhetetlent? Valamit elrontottak a nevelésében? Duncan a fiú beismeri a bűnét, de nem ad rá magyarázatot. Ezt a kérdést boncolgatja a Nobel-díjas dél-afrikai írónőnek ez a regénye.

Érdekes, elgondolkodtató. Nagyon jó történet, amelyben a központi szerep a szülők tépelődéseinek, a lelki vívódásaiknak jut. Nem tudni, hogy mit rontottak el. Elrontottak-e egyáltalán valami a gyermekük nevelésében? Ez a belső konfliktusuk és a per vezet el odáig, hogy megismerkedhetünk egy kissé a Dél-Afrikai valósággal. Duncan, a köztiszteletben álló szülők gyermeke, a művelt és tanult fiú gyilkosségot követ el. Bűnös. Nem kétséges, ő a bűnös. Csak az a kérdés, hogy megussza-e halálbüntetés nélkül.
Egy remek kis regény, sok-sok elgondolkodtató gondolattal és semmi mellébeszéléssel.

"A pisztoly a nappaliban hevert, mint egy házimacska; az asztalon, akár egy hamutartó."
240. oldal

"Szóval nekik ez az egész csak: színjáték, a bírónak, az ülnököknek, az ügyésznek, még Motsamainak is. Az igazságszolgáltatás színjáték."
210. oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése