2013. november 10., vasárnap

Anna Gavalda: Vigaszág

Fülszöveg:
Charles Balanda sikeres párizsi építész, szép feleséggel, egy kamaszodó nevelt lánnyal és gigantikus megrendelésekkel. Egy napon levelet kap, mely csak két szóból áll: „Anouk meghalt.” Az elhunyt nő Balanda fiatalkori, plátói szerelme volt, legjobb barátjának anyja. Charles nem tudja folytatni addigi életét, így hosszas vívódás után felkeresi Alexist, Anouk vidéken élő fiát, hogy szembenézzen a múltjával és önmagával. Balanda hirtelen kizökken a látszatmegoldásokkal és rutinokkal teli, érzelemszegény életéből, és úgy dönt, maga mögött hagyja a lelketlen szállodai szobák és az óriásprojektek világát. Anna Gavalda olyan jellemeket teremt a Vigaszág című könyvében, akiket nem lehet nem szeretni. Ha elmerülünk a szereplők életében, elégedett és álmodozó mosollyal búcsúzunk el tőlük. Jó lenne még velük időzni, de tudjuk: egyelőre csak nekik sikerült. Aki szerette az Amélie csodálatos élete című filmet, szeretni fogja Charles Balanda szokatlan és nem kevésbé franciás útkeresését.

Anna Gavalda könnyedén, érzékenyen meséli el a sírnivalóan szép történetet: nagy élethazugságokról, még nagyobb tragédiákról, elszalasztott lehetőségekről és szerelemről. Mindezt humorral, hogy ne fájjon. Annyira.

Szeretem Anna Gavalda minden könyvét. Ez is nagyon tetszett, habár az eleje egy kissé nehézkésen indult. A történet eleje nem tetszett annyira, de a felétől egészen magával ragadott. Örültem, hogy Kate és Charles egymásra talált. Kate karaktere nagyon tetszett. Szerettem minden tettét, életmódját, stílusát és főleg az életszeretetét. Nounou is egy nagyon érdekes és fura alakja a könyvnek. Ezek a furcsa karakterek, a sok furcsa történés és Anouk misztikussá vált alakja ad egy kis hihetetlen, misztikus jelleget az egész történetnek. Nagyon tetszett az is, hogy a nevelt lánya is Charlest választotta, az elfoglalt, fellengzős édesanyjával szemben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése