2013. október 12., szombat

Bohumil Hrabal: Gyöngéd barbárok

Fülszöveg:
A Gyöngéd barbárok nem igazi dráma. Sok minden van benne, ami ellene dolgozik. A legfontosabb, hogy Hrabal apró képekben látja a világot. Nem a drámai összeütközésekre kíváncsi, hanem azokra az emlékekre, amelyek valaha a hősök egyéniségét kialakították.
A három egykori jóbarát – Vladimír, Egon és a doktor – felidézi huszonöt évvel ezelőtti önmagát. Az önmegvalósítás mámoros hitét, a világ birtokba vételének sodró lendületét. A Gyöngéd barbárok forrását a líra táján kell keresnünk: például a regény festő hőse, Vladimír olykor vérrel fröcsköli be vásznát, (egyébként Vladimír Boudník (1924-1968) alapozta meg a cseh mail-artot, mikor a negyvenes évek végén az általa alapított explosionalismus nevű művészeti irányzat manifesztumát, különbözô technikákkal készült műveit postai úton terjesztette, majd 1960-ban elkészítette elsô igazi képeslapját). Vladimir, a vasmunkás és „explozionista” festő, a „gyöngéd barbár”, nem mértékletes, „az élet apró örömeivel” eltelt kispolgár, hanem az egész világra szomjazó fausti alkat. Csak épp a világgal szerelembe vegyülni képtelen Fausttal ellentétben, neki nem kell eladnia lelkét az ördögnek. Egyedül is boldogul. Született hedonista, kisujjában van az életélvezés tudománya.

Ez volt az első könyv, amit Hrabaltól olvastam. Nekem az első történet a Túlságosan zajos magány tetszett jobban. Érdekes volt, ahogy a pincében, a papírzúzdát üzemeltető munkás gondolatait, lelkivilágát megismerhettük. Ő, aki 35 éven át préselte a hulladékpapírt, ez alatt a 35 év alatt egészen a művészi szintre fejlesztette ezt az amúgy unalmas és néha lehangoló tevékenységet. A könyvek elpusztításával, bezúzásával foglalkozó főhős, sokszor felelősnek érezte magát a bezúzott könyvekért, nagyon sokat belőlük „megmentett”, hazavitt, elolvasott és így lassan „akaratán kívül komoly műveltségre tett szert”.
A gyöngéd barbár főhőse egy zseniális festő, Vladimir, aki egy igazi művész. Ők ketten lennének a gyöngéd barbárok? Talán…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése