2013. augusztus 6., kedd

Jay Asher Tizenhárom okom volt…

Fülszöveg:
Hiába mondod a jövőnek, hogy STOP.
Nincs REWIND gomb, nem tudod visszatekerni a múltat.
Az egyetlen mód, hogy megtudd a titkot, …ha megnyomod a PLAY-t.
Clay Jensen semmit sem akar tudni Hannah Baker kazettáiról. Hannah meghalt – gondolta –, magával kellett volna vinnie a titkát.
Aztán Hannah hangja közölte Clay-jel, hogy az ő neve is elhangzik a kazettán és az is, hogy Clay valamilyen módon felelős a haláláért.
Aztán Clay egész éjszaka a kazettákat hallgatta. Hannah szavai nyomán bejárta a városkájukat…
…és amire fényt derített, az örökre megváltoztatta az életét.

„Lenyűgöző első regény. Jay Asher olyan őszintén és keresetlenül meséli el a történetét, hogy a tragédiát megrázkódtatóan valódiként éljük át.”
– Gordon Korman

„Okos, eredeti ötlet, erős hang, tökéletes adagolás. Olyan, amit nem tudsz letenni. Jay Asher kitűnő történetmesélő.”
– Chris Crutcher

Azt hiszem, hogy túl sokat vártam ettől a könyvtől. Régóta a várólistámon volt, éppen ezért valami sokkal jobbra számítottam. Rájöttem, hogy nem vagyok tagja a célcsoportnak. :(
A témája nagyon tetszett, a nem hétköznapi megoldás is nagyon tetszett, ahogy sorra megkapják az érintettek a kazettákat. A tini lányok lelkének bonyolult világába nyerhetünk egy aprócska betekintést. Részben megértem Hannah-t, de mindaz ami vele történt nem lehet ok az öngyilkosságra. Ennél nagyobb gondok esetén sem szabad ilyen könnyen feladni. Mindenikünkkel megtörtént már, hogy elárultak, átvertek, becsaptak, mégis tovább tudtunk lépni. Azt hiszem, hogy Hannah túlreagálta kissé a dolgokat, a saját hibáiért, butaságaiért is másokat hibáztatott. Amitől még nagyon megdöbbentem, hogy hol voltak ez idő alatt a szülei… Semmit nem vettek észre?… Ennyire kiismerhetetlenek kamasz gyermekeink, érzelmeik és lelkiviláguk ennyire idegen számunkra, szülők számára?…
Szegény Clay… Őt nagyon tudtam sajnálni. Szerette ezt a „butuska kislányt”, aki eltaszította magától és mégis őt is hibáztatta, felelőssé tette a haláláért.
Összességében tetszett a könyv. Elgondolkodtatott. Szerintem nem az okokon van a hangsúly, hanem ahogy a 13 ok követi egymást, ahogy az egyik kapcsolódik a másikhoz és egyre nagyobb súllyal nehezednek Hannahra, az a fontos, hogy Hannah mit érzett belül. Lehet, hogy apró okok csak, de neki nagyon fontosak voltak. Ő kiborult tőlük és nem látott kiutat belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése