2013. augusztus 11., vasárnap

Françoise Sagan: Jó reggelt, búbánat!

Fülszöveg:
„Ezen a nyáron tizenhét éves voltam és tökéletesen boldog” – meséli Cécile, aki özvegyen maradt édesapjával kibérel egy Földközi-tenger partján álló elragadó villát, hogy egy önfeledt és szeszélyes nyarat töltsön el ott. Apja elhívja éppen aktuális barátnőjét, a fiatalságtól sugárzó, de tapasztalatlan Elsát, mikor váratlanul betoppan életükbe az érett és okos Anne, és vele a „nagy szerelem”, ami kötelességekkel és felelősséggel jár. Miközben Cécile az első szerelem ízével ismerkedik, apja váratlanul megszabadul Elsától, és feleségül kéri Anne-t, Cécile pedig tervet forral, aminek tragikus kimenetele végleg felnőtté avatja.
Françoise Sagan regénye diadalmenetben járta be Európát és Amerikát. Mindössze tizennyolc évesen már újat tudott mondani az öröknek hitt szerelemről, a gyorsan múló ifjúságról, a felnőttek édes-keserű világáról és az ártatlanság elvesztéséről. Megható története örökre bevésődik az emlékezetünkbe; egy apa és lánya „szerelmes” összekapaszkodását talán senki nem írta meg ilyen szépen és egyszerűen.

Nagyon találó a címe és érdekes az egész könyv hangulata. Érdekes megközelítése a felnőtté válás válságos, nehéz időszakának. Az ahogy egy tini lány manipulálja a környezetét, ahogy él, s ahogy szeretne élni az nem hétköznapi. A tragédia, a baleset, amelyért részben ő a felelős egyszeriben megváltoztatják az életét, hirtelen felnőtté válik.
Nekem a hangulata tetszett nagyon és az a reakció, amit az olvasóból kivált. Nem lehetsz közömbös annyi biztos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése