2013. április 7., vasárnap

Rabindranath Tagore: A boldogság ígérete

Fülszöveg:
A világhírű Nobel-díjas író és költő, Rabindranath Tagore elbeszéléseiből válogatott különleges mű ez a könyv.
A novellákon keresztül bepillantást nyerhetünk a varázslatos, s mindmáig szinte változatlan indiai világba, a kasztrendszerbe, a gyermekházasságok és az özvegyek elégetésének kegyetlen hagyományaiba.
A szerző a felvilágosodás fáklyáját próbálta meggyújtani a hindu nép életének sötétségében. A könyvbe válogatott elbeszélésekből megismerhetjük az indiai tájakat, a titokzatos embereket, a szomorú sorsokat, az előítéletek és babonák sokaságát, de Tagore harcos humanista felfogását is.

Csodaszép, megható, elgondolkodtató,(számomra kissé távoli) történetek. Egy különleges, varázslatos, titokzatos, nekünk ismeretlen világba nyújt bepillantást.

"Csak baj származhat abból, ha egy nő tanul! Először csak elbeszéléseket olvas, azután meg már regényeket! És ki foglalkozik akkor a háztartással?"

"Amikor este a szegény gyermek piszkosan és éhesen fekszik le nyomorúságos otthonában, és mesét hall hercegekről, hercegkisasszonyokról és mesés kincsekről, a gyertya pislogó fényénél a sötét viskóban képzelete leveti a szegénység s nélkülözés béklyóit, szépséges, ragyogó ruhát ölt, s minden akadályon keresztül eljut a tündérek birodalmába, ahol semmi sem lehetetlen."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése