2013. április 7., vasárnap

Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka

Fülszöveg:
A tízéves Daniel élete egy csapásra megváltozik, amikor egy hűvös hajnalon apja elviszi Barcelona szívébe, ahol az Elfeledett Könyvek Temetőjében felfedezi azt a regényt, mely döntő hatással lesz sorsára. A kötet titokzatos szerzőjének nyomait kutató fiú életében kalandos évek következnek. Minél több mindent tud meg Daniel a lenyűgöző könyv történetéről, annál inkább szaporodnak a rejtélyek. Különös módon élete minden fordulatát mintha a rajongásig szeretett könyvnek köszönhetné: az első szerelmet, a nagy kiábrándulást, új barátait és még inkább fenyegető ellenségeit, majd a szívét betöltő újabb nagy szerelmet. Az elveszettnek hitt könyv elfelejtett szerzőjének nyomdokain járva elszánt és veszélyes ellenfelekkel kell megküzdenie, mivel akadnak, akik bármire képesek azért, hogy a múlt sötét titkaira ne derüljön fény. A sodró lendületű epizódok váltakozó hangulatú sora sajátosan rabul ejtő kaleidoszkóppá válik: szenvedélyes romantikus jelenetek váltakoznak regénybe illően félelmetes fejezetekkel, melyek feszültségét vidám kópéságok oldják, és mindezek mögött kuszán húzódnak meg egy meghökkentően eredeti bűnügyi történet hálójának a szálai.

A spanyol szerző kirobbanó sikerű regénye hazájában alig néhány év alatt közel 40 kiadást ért meg, és példátlan népszerűségének köszönhetően mind a mai napig előkelő helyen áll az eladási listákon – hazájában éppúgy, mint több olyan országban, hol fordításban már megjelent.

Nagyon lebilincselő, szépen megírt történet. Néha kissé túl romantikus, meseszerű, de a stílusa és a történet maga is magával ragadó. Kaland és rejtély van bőven benne, barátság, szerelem, gyűlölet és kitartás jellemzi a szereplőket. Valamit nagyon tud a szerző. Egyértelmű, hogy nagyon szereti a könyveket. Ahogyan a könyvekről, az olvasási élményekről beszél…
"Minden itt látható könyvnek, kötetnek lelke van. Mindegyikben benne rejtőzik annak a lelke, aki írta, és mindazoké, akik olvasták, átélték és álmodtak róla. Ahányszor csak valaki a kezébe vesz egy könyvet, s tekintetével átfutja a lapjait, a könyv szelleme újraéled, erőre kap"(10. oldal)
A szereplők nagy részének is köze van a könyvekhez -(író, antikvárium tulajdonos, könyvesbolt tulajdonos, könyvesbolti eladó, könyvkiadónál dolgozó stb.)- vagy nagyon szeret olvasni, mint például a két fiatal lány Penélope és Bea…Egy ilyen helyet kitalálni, mint az Elfeledett Könyvek Temetője…hát ez sem semmi. Oda én is szívesen betévednék…

"Minden itt látható könyvnek, kötetnek lelke van. Mindegyikben benne rejtőzik annak a lelke, aki írta, és mindazoké, akik olvasták, átélték és álmodtak róla. Ahányszor csak valaki a kezébe vesz egy könyvet, s tekintetével átfutja a lapjait, a könyv szelleme újraéled, erőre kap.""…az embert semmi nem jellemzi olyan jól, mint az a könyv, amely legelőször rabul ejti a lelkét. Az a korai képi világ, az első szavak csengése örökre az emlékezetünkbe vésődik, és egész életünkben elkísér, akkor is, ha azt hisszük, már elfelejtkeztünk róla, aztán előbb vagy utóbb – nem számít, hány könyvet olvastunk közben, hány világot fedeztünk fel, mennyit tanultunk és mennyit felejtettünk – visszatérünk hozzá."
"A könyvek olyanok, mint a tükör: mindenki azt látja bennük, amit a lelkében hordoz."
"Sokan hajlamosak vagyunk úgy tekinteni az emberekre, mint a lottószelvényekre: azt hisszük, az a dolguk, hogy valóra váltsák az álmainkat."
"Az igazmondást kevés dolog indokolja, a hazugságnak viszont végtelen sok oka lehet."
242. oldal "Ahogy fellapoztam, ismét hatalmába kerített az a varázslatos érzés, amely mindig elfog, ha egy új könyvet veszek a kezembe."
589. oldal

"– A húgom, Pénelopé. Majd megismered. Egy kissé hibbant szegény. Egész nap csak olvas."
"Mi, emberek, hajlamosak vagyunk rá, hogy bármit előbb elhiggyünk, mint a valóságot."
536. oldal
"Az emberek szeretik túlbonyolítani az életüket, mintha nem volna elég bonyolult magától is."
88. oldal 
– És őrizd meg az álmaidat! – kérte Miquel. – Soha nem tudhatod, mikor lesz szükséged rájuk.
344. oldalNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése