2012. október 12., péntek

Muriel Barbery A sündisznó eleganciája

Fülszöveg:
 Az ötvennégy éves Renée egy párizsi magánpalota házmestere. Kövér, tyúkszem van a lábán, hitvány ételeket eszik és szappanoperákat néz. Csakhogy Renée-nek van egy titka: hihetetlenül művelt. Szereti a filozófiát, a zenét, és a japán művészetet. Álarca mögül mélyen lenézi a luxuslakások gazdag lakóinak üres életét. A 12 éves Paloma, az ötödik emeletről, látszólagos engedelmességgel igyekszik belesimulni a tizenévesek popkultúrájába, de ő is kimagasló intelligenciát takargat. És mivel lesújtó véleménnyel van a világról, azt tervezi, hogy tizenharmadik születésnapján felgyújtja lakásukat, majd véget vet életének.
Ők ketten a regény főszereplői és egyúttal narrátorai. Meg a házba költöző dúsgazdag japán férfi, aki puszta létével, no meg azzal, hogy átlát a szitán, izgalmas mozgásba hozza az eseményeket…

"Az emberek azt hiszik, hogy a csillagokat követik, és közben aranyhalként végzik egy gömbakváriumban."

"Ott a hiba, hogy a gyerekek elhiszik, amit a felnőttek mondanak, és amikor ők is felnőnek, úgy állnak bosszút, hogy becsapják a saját gyerekeiket. „Az életnek van értelme, és a felnőttek tudják is, mi az”, ez az egyetemes hazugság, és ebben mindenkinek muszáj hinnie…"

"Michel asszonyból a sündisznó eleganciája árad: kívülről tüskék borítják, valóságos erődítmény, de az az érzésem, hogy belülről éppen olyan egyszerűen kifinomult , mint a sündisznó, ez az álságosan hanyag, ádázul magányos és szörnyűségesen elegáns állat."
156.o
"meg kell találnunk a feladatot, amiért a világra jöttünk, a tőlünk telhető legjobban ellátni, tiszta erőnkből, és anélkül, hogy a kákán is csomót keresnénk, vagy azt hinnénk, hogy van valami isteni a mi állati természetünkben. Csak így érezhetjük, hogy valami konstruktív dolgot viszünk véghez éppen abban a pillanatban, amikor a halál elragad minket. […] Azt hisszük, tudunk mézet csinálni úgy, hogy nem osztozunk a méhek sorsában; de mi is csak szegény méhek vagyunk, akik arra ítéltettek, hogy elvégezzék a feladatukat, és meghaljanak."
264. oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése