2012. október 12., péntek

Herta Müller: Szívjószág

Fülszöveg:
Adina holtan találja egyetemi évfolyamtársnőjét a kollégiumi szobában. Úgy tűnik, öngyilkos lett. Adina azonban megtalálja a naplóját, és gyanakodni kezd, így kerül Edgar, Kurt és Georg társaságába, akik gyilkosságról beszélnek. Tőlük kapja a tiltott, külföldről behozott könyveket is, és hozzájuk hasonlóan verseket kezd írni.
Olyan országban, amelynek minden második polgára a titkosszolgálat munkatársa, mindez nem maradhat sokáig észrevétlen. Adinát és társait Pjele százados veszi kezelésbe: mindennapos zaklatásnak teszi ki őket és családjukat. Négyük közül hárman hagyják el az országot, de addigra mindegyiküket felőrli a diktatúra, amelynek emlékképeitől képtelenek lesznek szabadulni.

Herta Müller önéletrajzi elemekkel átszőtt regénye a diktatúra mindennapjainak pontos, költői látlelete. 1994-ben jelent meg először Németországban. A Lélegzethinta és A róka volt a vadász után a Szívjószág Herta Müller harmadik magyarul megjelenő könyve.

Nagyon szomorú és nagyon is őszinte. A Ceauşescu Romániájában a kisebbségi értelmiségiek élete ilyen volt. Főként a diktatúra utolsó éveiben az élet nagyon sokak számára fájdalmas volt, a valóság félelmetes és félelmekkel, meghurcoltatásokkal tele. Ennyire hiteles korrajz nem sok van. Az általam olvasott könyvek közül talán csak a Dragomán György A fehér király című könyve.
Nyomasztó az egész könyv , mégsem tudtam letenni a kezemből. A fájdalmas valóság hiteles tolmácsolása. Nyelvezete is a kor félelmetes hangulatát idézi. ' Úgy iszkolt a szívjószágunk, mint az egér." lehetne-e ennél hitelesebben, szebben leírni a félelmet.?
Nekem nagyon tetszett.

"Ha hallgatunk, kellemetlenné válunk, (…) ha beszélünk, nevetségessé."
(első mondat)"A gyereknek két nagymamája van. Egyikük odajön este az ágyához a szeretetével, és a gyerek felnéz a fehér mennyezetre, mert a nagymama mindjárt imádkozni kezd. A másik is odajön este az ágyához a szeretetével, és a gyerek a nagymama sötét szemébe néz, mert mindjárt énekelni kezd.(…) Amikor véget ér a dal, azt hiszi a gyerek már mélyen alszik. Azt mondja: pihentesd a szívjószágod, ma is jó nagyot játszottál. Az éneklős nagymama kilenc évvel éli túl az imádkozó nagymamát. És hat évvel a saját eszét."
40. o.

"Mindenki a menekülés gondolatából élt. Be akartak ugrani a Dunába, és addig úszni, amíg külföldi vizet nem érnek. Bele akartak rohanni a kukoricába, míg talpuk alatt a föld külföldivé nem válik."
56. o.


"Minden titokzatos menekülési terv fölött érezni lehetett a diktátort és gárdistáit, érezni lehetett, ahogy figyelnek és egyenlő részekre osztják a félelmet."
57. o.

"Úgy iszkolt a szívjószágunk, mint az egér."
91. o.


"Ha levelet írunk, dátumot nem elfelejteni, és mindig kerüljön egy hajszál a lapok közé, mondta Edgar. Ha nincs ott, felbontották a levelet. Hajszálak utaznak, gondoltam, vonatoznak keresztül-kasul az országban. Egy sötét hajszál Edgartól, egy világos tőlem. Egy-egy vörös Kurttól és Georgtól. Őket aranyfiúknak nevezték a diáktársaik. Ha körömollót írunk a mondatba, az a kihallgatás, mondta Kurt, ha házkutatás, akkor cipőt írunk, a lehallgatásra pedig megfázást. Megszólítás után mindig felkiáltójel, halálos fenyegetés esetén csak vessző."
91-92. o.


"Ezt írtam Edgarnak: Egy hete megfáztam, és nem találom a körömollómat. Georgnak ezt írtam: Egy hete megfáztam, a körömollóm pedig nem vág."
104. o.


"Nem akartuk elhagyni az országot. Nem akartunk beugrani a Dunába, fölrepülni a levegőbe, felkapaszkodni egy tehervagonra. Az elvadult parkban jártunk. Edgar azt mondta: Ha elmenne az az egy, akinek tényleg el kell mennie, akkor mindenki itt maradhatna. De ő maga sem hitte, amit mond. Senki sem hitte el, hogy valaha is elmegy az az egy."
70. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése