2012. július 16., hétfő

Agatha Christie: Gyilkosság a golfpályán

Fülszöveg:
Hercule Poirot levelet kap. A Dél-Amerikában meggazdagodott Paul T. Renauld kéri a segítségét, mert az életére törnek. Poirot azonnal útnak is indul Franciaországba a hűséges Hastings kapitánnyal együtt. De elkésnek: mire megérkeznek, a milliomost meggyilkolják. Holttestét a golfpályán találják meg. Gyanúsítottban nincs hiány: a feleség, a szerető, a fiú is elkövethette a gonosztettet. Poirot munkára fogja a kis szürke sejteket, viszont a Sureté felügyelője összes érzékszervét bevetve igyekszik megelőzni. M. Giraud, akit egyesek (például saját maga) a legnagyobb élő detektívnek tartanak, lenézi Poirot módszerét. Poirot cserében közönséges vadászkopónak nevezi a francia nyomozót. Sőt fogad vele, hogy előbb megoldja az esetet, mint ő. Mindeközben Hastings kapitány, legnagyobb meglepetésére, beleszeret egy ismeretlen lányba. És megtörténik a második gyilkosság, ami alapjaiban rengeti meg Poirot elméletét…
Vajon ki nyeri a nyomozók közül a fogadást? Agatha Christie rajongói alighanem tudják. A regény – más kiadónál, más fordításban – „Az ijedt szemű lány” címen jelent meg.

Évekkel ezelőtt láttam a filmet, de erre is csak a könyv vége fele jöttem rá. A sok fordulat sem segített rájönnöm, hogy ki a gyilkos. Az a tény, hogy a hűséges barátja, Hastings kapitány szerelmes lesz egy ismeretlen lányba és azt hiszi, hogy az a lány a gyilkos, csak fokozza a feszültséget.

"Aztán végtelen önelégültséggel megkopogtatja tojásfejét, és nagy megelégedéssel kijelenti: „Az igazi munka itt bent zajlik. A kis szürke agysejtekben- tartsa mindig észben: a kis szürke agysejtekben, mon ami.”"
14. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése