2012. január 2., hétfő

Charles Dickens: Karácsonyi ének

Fülszöveg:
„Mi egyéb nektek a karácsony, mint az az idő, amikor számlákkal kell fizetni pénz nélkül; amikor egy évvel öregebbek vagytok, de egy órával sem gazdagabbak…?” – gúnyolódik Scrooge úr, minden idők irodalmának talán legfösvényebb, legkellemetlenebb figurája. „Humbug” – mondja megvetően a nyomorultak szent áhítatára Ám csodálatos látomásai nyomán a nagy Ünnepre még az ő gonoszsága is megváltásra lel, a múlt és a jövő képei rádöbbentik sivár jelenének ostobaságára.
A nagy angol mesemondó legszebb története az 1843-ban írt és most is időszerű Karácsonyi ének.

Nagyon szép történet. Engem nagyon megérintett, főleg, hogy karácsonykor olvastam el. Remélem, hogy a "Karácsonyi ének" sokakat megérint és szellemek nélkül is hatással lesz azokra, akik úgy gondolják, hogy a karácsony csak "badarság".

"– Úgy képzelem, hogy jellemünk és cselekedeteink szabják meg életünk irányát és ezzel szükségképpen végzetünket. De ha képesek vagyunk jellemünkön változtatni, cselekedeteinket új célokra beállítani, akkor végzetünk is megváltozhatik."


"Nem tudod, hogy semmi megbánással jóvá nem tehetjük egy élet elmulasztott alkalmait?"
55. oldal


"Milyen bölcs és kitűnő dolog, hogy nemcsak a betegségek, a baj és szomorúság ragadósak, hanem az öröm és jókedv is. Sőt ezek talán minden más dolognál gyorsabban és alaposabban ragadnak egyik emberről a másikra."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése