2011. augusztus 16., kedd

Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai


Fülszöveg:
Elbűvölő, lélegzetelállító történet egy titokzatos világról, amely egy letűnt kultúra rejtelmeibe, egy japán gésa életébe enged bepillantani. A történet egy szegény halászfaluból elkerülő 9 éves, kék szemű kislányról szól, akit eladnak egy gésa házba . A hű önéletrajzi leírásból tanúi lehetünk élete átalakulásának, miközben beletanul a gésák szigorú művészetébe, ahol a szerelem csak illúzió, ahol a szüzesség a legmagasabb áron kel el, ahol a nő feladata, hogy szolgáljon és tudásával elbűvölje a befolyásos férfiakat. Átélhetjük a háború okozta változást, amely egy új életforma kialakítására kényszeríti a gésákat, nem hoz szabadságot csak kétségbeesést és vívódást.

Megdöbbentő és egyben csodálatos élményt nyújtott ez a könyv. Számomra egy teljesen ismeretlen világba nyertem betekintést. A japán kultúráról eddig nagyon keveset tudtam. Örülök, hogy elolvastam, hogy bepillantást nyerhettem ebbe a számomra érthetetlen világba. Ez az első gésás könyv, amit elolvastam. Hihetetlen, hogy milyen sok mindent kellett egy lánynak megélnie azért, hogy gésává válhasson. Tetszett, de nem mondhatom azt, hogy a kedvenceim közé fogom sorolni.
Kedvenc idézetek:
"Ma már tudom, hogy az életünk örökké változó, mint ahogyan a tenger hullámai sem maradnak ugyanazok. Minden küzdelmünk, győzelmünk és szenvedésünk hamarosan nem lesz más, mint egy tintafolt a papíron."
"Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megértsük a világegyetem mozgásait, és hogy ne az ár ellen kelljen harcolnunk, hanem azt hasznosítsuk a saját javunkra."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése